skip to content

פסטיבל דונה גרציה – 15-18/11/2010

 

 

להלן הקומניקט שפורסם לקראת הפסטיבל:

שנת  2010 היא שנת ה-500 להולדתה של דונה גרציה. בשנה זו אנו מעלים על נס את פועלה של המנהיגה היהודייה החשובה בסדרה של אירועים חגיגיים - ובשיאם פסטיבל. בכך אנו שואפים ליזום ולקיים מדי שנה אירוע חגיגי סביב דמותה. אירועי "פסטיבל דונה גרציה" יישאו אופי תרבותי-ערכי, הנגזר מפועלה: אשת עסקים הפועלת בהצלחה מסחררת בעולם גברי-מסורתי; יהודייה הנלחמת למען סובלנות וזכויות המיעוט בדור שלאחר גירוש ספרד ומצילה רבים מאחיה, הנרדפים בגין מוצאם ודתם; ומעל לכל, הוגה ויוזמת של יוזמה לאומית להקמת בית לאומי ליהודים כבר במאה ה-16, כ-300 שנה לפני הרצל!

כמה מילות רקע:

דונה גרציה נולדה ב-1510 בליסבון כבת למשפחת אנוסים שגורשה מספרד ומצאה מקלט בפורטוגל. נישאה לסוחר, יהודי-מומר אף הוא, ועם מותו המשיכה לנהל את עסקיו. המסחר בפלפל שחור הפך אותה לעשירה מופלגת ובאמצעות כוחה וממונה הצילה קהילות יהודיות מציפורני האינקוויזיציה. במשך השנים היתה מעורבת גם בעסקי הבנקאות הענפים של חתנה, דון יוסף נשיא. ב-1558 חכרה את טבריה מן הסולטאן סולימן הראשון, בנתה את חומות העיר, ייסדה ישיבה ועודדה יהודים רדופים ליישב את העיר, בתקווה להניח אבן פינה למדינה יהודית. נפטרה ב-1596 באיסטנבול, מבלי שחזונה התממש (כידוע...).  

בשנת 2000 הוקמו בטבריה "מלון ומוזיאון דונה גרציה" וניערו באחת את האבק מעל הדמות המיוחדת במינה, שקופחה שלא-כדין בידי כותבי ההיסטוריה. המוזיאון, שהוקם לצד המלון, מציג את סיפור חייה, שהוא גם סיפורן המרגש של קהילות יהודים "אנוסים", אשר חיו תחת אימי האינקוויזיציה (קרן אור באפלה הוא דווקא השליט המוסלמי). ריהוט שהובא במיוחד מאיסטנבול, תלבושות ואבזרים שונים, שעוצבו ברוח המאה ה-16, ותצוגת מסמכים אותנטיים מאיירים את הסצינה הנשכחת. גיבורה נוספת של הסיפור היא העיר טבריה, העומדת במרכז חזונה של דונה גרציה, אשר בחרה בה כמושא למימוש גאולת ישראל וכיעד ליוזמתה המעשית להשבת העם היהודי למולדת. 

 

2010: הפסטיבל, שיימשך ארבעה ימים (שלושה לילות, אמצע-השבוע), יעסוק - מצד התכנים העיוניים -  בדונה גרציה ובמורשת יהודי ספרד למן "תור הזהב", דרך הגירוש ועד לעצם ימינו. מצד הביטוי האמנותי והבידורי יביא הפסטיבל מניחוחות תרבות פזורת ספרד (הבלקן וארצות הים התיכון), באמצעות תיאטרון וסיפור, זמרה, נגינה ומחול, מהווי היהודים ותרבותם בימי "תור הזהב" של יהדות ספרד, כמו גם בדורות הארוכים שלאחר הגירוש, כשקהילות יהודיות רבות מפוזרות בארצות אגן הים התיכון.  בתרבות העשירה והמגוונת שנרקמה שם משוקעים התכנים היהודיים המסורתיים, לצד השפעות של תרבות העמים ה"מארחים" – כל אלה יבואו לידי ביטוי בפסטיבל.

 

מבנה האירוע: כ-2500 חוגגים יגיעו מרחבי הארץ למלונות טבריה, במסגרת "חבילה" הכוללת אירוח מלא במלונות והשתתפות באירועי הפסטיבל השונים. קהל היעד הטבעי הוא אנשים בגיל הביניים ופנסיונרים. אנשים שגדלו בבתים "ספרדיים" (דוברי לאדינו) הם הקהל הראשוני, אך אנו פונים לכלל שוחרי התרבות בישראל.

הפסטיבל יהיה חגיגת תרבות גדולה, הממוקדת, כאמור, בצד ה"ספרדי" שלנו. בשני ערבים תרבותיים יופיעו אמנים מן השורה הראשונה במפת התרבות הישראלית (ולא רק), בנגינה וזמר, תיאטרון ומחול, וזאת בהקשרים יהודיים-נטו לצד הקשרים של התרבות ה"מארחת" (פלמנקו, למשל). אישי ציבור מתחום התרבות והחינוך וכן נציגי ארצות שיש להן זיקה לנושא שלנו יגיעו.

בשעות היום יתקיימו במלונות מיפגשי חוויה ותוכן הקשורים בתרבות יהודי ספרד, מכיוונים רבים ומגוונים  (ספרות עממית, שירה, אוכל – ועוד ועוד); יתקיימו סיורים במוזיאון דונה גרציה, וכן סיורים מודרכים בטבריה; יתקיים אירוע חוצות ססגוני (שוק, מופעי רחוב, מוסיקה ושמחה);  שייט בספינות על הכנרת ומבט מן המים על העיר יוסיף אוויר טרי לענייני הרוח.