מי את דונה גרציה
דונה גרציה נשיא נולדה בליסבון בשנת 1510 למשפחת אנוסים ששורשיה בספרד, וכשהוטבלה לנצרות ניתן לה השם ביאטריצ'י דה לונה.
עושרה בא לה מנישואיה עם פרנסיסקו מנדס (1528), אף הוא בן למשפחת אנוסים מיוחסת מספרד. מנדס היה גדול סוחרי התבלינים באירופה ובעל זיכיון מטעם שליטי פורטוגל. אחיו, דיאגו, שנשא לאישה את בריאנדה, אחותה של דונה גרציה, הקים באנטוורפן את בנק מנדס, שברבות הימים הפך לבנק השני בגודלו באירופה. לאחר מות האחים פרנסיסקו ודיאגו בהפרש של שש שנים זה מזה, קיבלה עליה דונה גרציה את השליטה בכל עסקי המשפחה.
כך הייתה דונה גרציה לאשת עסקים מצליחה בטריטוריה גברית לחלוטין: יוזמת, מפתחת, מארגנת ומנהלת בנחישות אימפריה כלכלית חוצה גבולות, בעולם החדש רב- התהפוכות של המאה ה-16. היא היטיבה להשתלב בעולם העסקים, והפכה לבת תחרות לבנק הפוגרים, הבנק הגדול באירופה באתם הימים.
כדי לשמור על המשפחה ולהמשיך לפתח את עסקיה נאלצה דונה גרציה לעקור מארץ לארץ תוך כדי מסעות אפופי מתח, סכנות ותחבולות. מליסבון בירת פורטוגל היא הגיעה ללונדון, משם לאנטוורפן ואחר-כך לאיטליה. אולם ההון העצום שירשה מבעלה, ונכסי הבנק שהופקדו בידיה, הביאו ליצירת קרע של ממש בינה ובין בריאנדה אחותה, שתבעה מחצית מרכוש המשפחה. המריבה הגיעה לשיאה בוונציה, ונודעה בשם "ריב האחיות". מחמת אותה מריבה עקרה דונה גרציה לפרארה, גם היא באיטליה, וחזרה בגלוי ליהדותה. שם השתלבה בעסקי הדפוס המשגשגים, ונערכה להעברת המשפחה והעסקים לאיסתאנבול, מקום מושבו של הסולטאן סולימאן המפואר.
לבסוף ב-1553 הגיעה לתחנה הסופית במסעותיה קושטא, היא איסתאנבול בירת האימפריה העות'מאנית. ממסמכים שמקורם בארכיון הלאומי באיסתאנבול מתברר שדונה גרציה הצליחה גם שם להרחיב את עסקיה והיתה בעלת מונופול בכל רחבי האימפריה העות'מאנית על יצוא ויבוא של ראקי (עָרָק) ויין, ייצור חביות יין, מסחר בדונג, במינרלים ובמוצרים נוספים.
בכל מקום בו שהתה קיימה קשרים הדוקים עם מלכים, מנהיגים דתיים ונסיכים, והיתה מעורבת בלא מעט תככים ומלחמות בשל הניסיונות שלהם להפיק רווחים מעסקיה, ליטול חלק בהם ומהם.
לכאורה, דומה שההון והממון היו עיקר עיסוקיה של דונה גרציה, משנטלה את ירושת בעלה אחרי מותו. אלא שגם כאשר חיה כנוצרייה, פעלה למען האנוסים והיהודים במחתרת. אולם, משהצהירה בפרארה על יהדותה בגלוי, והשתקעה לאחר מכן באיסתאנבול, הרחיבה את קשריה עם העולם היהודי ואת השפעתה בו. בצד הקמת רשת מסועפת של עזרה ליהודים נרדפים בכל נתיבי המילוט עודדה הדפסת ספרים חשובים, הקימה בתי דפוס ותרמה בנדיבות לב להקמת בתי כנסת ובתי מדרש.
את מעמדה הרם אצל הסולטן בקושטא ניצלה לרכישת זיכיון על טבריה וכמה כפרים בסביבתה. כאן מתגלית לנו דונה גרציה המנהיגה. אנו עדים לפעילותה הפוליטית, המדינית והלאומית הענפה והגלויה, שבמסגרתה חרגה ממרבית המוסכמות של ימיה:
היא שאפה להקים בית לאומי למיעוט היהודי הנרדף, קראה ליהודים לעלות לארץ ישראל, והייתה מעשית מאד, בתקופה שרבים אחרים נהו אחרי משיחי שקר ומבטיחי פתרונות קסם מידיים.
בשנת 1569, כאשר החלה כבר לממש חלק מחזונה בבניה בטבריה, נפטרה דונה גרציה נשיא באיסתאנבול.
עשייתה הכלכלית והציבורית בשנות בגרותה, משקפת את תמונת העולם החדשה של ראשית המאה ה- 16: תמורות כלכליות בעקבות גילוי אמריקה ופתיחת נתיבי סחר ימיים חדשים, השבר שפקד את היהודים בעקבות גירושם מספרד ומפורטוגל והתעוזה בחיפוש אחר תיקון.
טבריה - מרכז רוחני של עם ישראל
הידעתם כי טבריה היתה המרכז הרוחני של עם ישראל והיהודים בארץ ישראל ובארצות הגולה במשך
כ-500 שנה מאז חורבן בית שני ??
הידעתם כי טבריה היא בין ארבע הערים הקדושות ליהודים בכל העולם עד עצם היום הזה ??
(ירושלים, טבריא, חברון וצפת)
הידעתם כי על טבריה נאמר כי ממנה ייצא המשיח וממנה תבוא הגאולה לעם ישראל ??
הידעתם כי בטבריה עיה"ק נכתב ונחתם התלמוד הארץ ישראלי הנקרא "ירושלמי" ??
הידעתם כי הניקוד של השפה העברית עד היום מקורו בטבריה של אז והוא נקרא עד היום "הניקוד הטברייני" ??